U DOMU SVETE OBITELJI

Župni katehetski susret vjeroučenika prvih i drugih razreda osnovne škole i njihovih obitelji održan je u vjeronaučnoj dvorani Župe sv. Antuna Padovanskog prve nedjelje došašća odmah nakon dječje, odnosno obiteljske mise slavljene u 9 sati.

Sa zapaljenom prvom od četiri svijeće na adventskome vijencu, uz zvuke pjesama što pripremaju za dolazak Spasitelja, družili smo se i pripremali za rođendan malenog Boga, uživljeni u ozračje proslave u Njegovoj vlastitoj obitelji i domu. Ukrašavali smo mu čestitku s molitvom Svetoj obitelji, izrađivali drvene jaslice uživljeni u rad Njegova zemaljskog oca, svetog Josipa i te smo uratke ponijeli svatko svome domu.

 

 

Karitativna dimenzija susreta ostvarena je izradom kolijevki s Isusom od plastičnih posudica i ukrasnog papira za potrebe Caritasa, a dekorativni doprinos božićnom uređenju crkve – ukrašavanjem srca s djetetom Isusom.

Djeca i roditelji imali su mogućnost kružiti među zadacima, samostalno ih ostvariti, međusobno surađujući u izvedbi.

Međugeneracijska povezanost na razini župe ostvarena je suradnjom s bakama koje su s mnogo dobre volje pripremile kolačiće – zvijezde repatice i srca. Isto tako, uz vjeroučenike prvih i drugih razreda bilo je i njihove mlađe ili starije braće, a neke obitelji uspjele su posložiti svoj nedjeljni raspored na način koji je omogućio da svi članovi budu nazočni susretu.

Osvježenje je bilo postavljeno ispred dvorane, a vrata otvorena, dajući mogućnost svakome da se posveti onom sadržaju koji mu je baš u danom trenutku odgovarao. Time se približavamo cilju: doživjeti župni prostor kao prisan, ugodan, siguran, kao mjesto kome se pripada i u kome se želi boraviti.

Blizina Božića nadahnula je mini izložbu postavljenu u dvorani ovom prilikom: Isus u središtu božićnog slavlja. Prikazano je nekoliko ideja kako Slavljenika istaknuti u božićnome ukrašavanju doma.

Isto tako, projiciran je kratki film o jaslicama u župnoj crkvi u Sydneyu, čiji je autor tamošnji župnik, fra Petar Horvat, svećenik ponikao iz naše župe. Ovaj zanimljivi i dirljivi video uradak može se pogledati na Internet adresi https://www.youtube.com/watch?v=6D9uYlyPjTs a poveznica se nalazi i na mrežnim stranicama Župe svetog Antuna Padovanskog.

Sljedeći župni katehetski susret održat će se 21. siječnja 2018. godine.

Renata Treska