Proslava sv. Elizabete Ugarske i akcija „Kruh svete Elizabete“

kruh_zivota01Dana 17.11. proslavili smo sv. Elizabetu, ugarsku zaštitnicu Franjevačkog svjetovnog reda. Za taj dan pripremali smo se trodnevnicom. Svaki smo dan molili franjevačku krunicu i litanije sv. Elizabete kako bismo u ponedjeljak, 17. studenog svečano proslavili dan naše zaštitnice. Sveto je misno slavlje predvodio provincijal fra Ilija koji je ujedno došao i na obnavljanje bračnih zavjeta naših dragih župljana, Drage i Irene Sedlar, koji su tom prilikom proslavili 35. godišnjicu braka.

Sv. Elizabeta bila je kraljevskog podrijetla i mogla je živjeti u izobilju, ali privukao ju je viši cilj, cilj služenja bližnjima i siromašnima. Veliku je potporu uživala i kod svog supruga koji je isto bio prožet Božjom milošću. Po njezinoj zasluzi još je i danas otvorena bolnica koju je ona uredila za prihvat siromašnih i bolesnih. Živjela je u vremenu sv. Franje kad je vladala glad i siromaštvo koje i danas pogađa mnoge naše sugrađane. Nesebično im je pomagala i živjela s njima u bijedi i neimaštini, pogotovo u vrijeme kad su joj oduzeli bogatstvo i protjerali je s dvora te joj oduzeli djecu. Zbog svoje mladosti, a nesebične požrtvovnosti prema potlačenima i gladnima, i sama se razboljela i umrla 17. studenog 1231. god. u svojoj dvadeset i trećoj godini života.

Taj dan slavimo njen i naš blagdan te molimo je da nas zaštiti kod dobroga Boga kako bismo mogli slijediti njezine stope, biti požrtvovni i otvoreni prema drugima i nesebično pomagati onima koji su u potrebi, a ima ih mnogo oko nas, samo ne smijemo zatvoriti oči i uši i ne čuti njihov vapaj.

Tako smo u našoj župi tih dana skupljali razne potrepštine i novac koji su naši dragi župljani nesebično darivali za potrebite u Kninu. Skupilo se dosta hrane i higijenskih potrepština te doniralo dosta novaca pod geslom „ Kruh sv. Elizabete“. Tim smo se načinom priključili sv. Elizabeti u ona davna vremena i pokazali da znamo slijediti stope svetaca koji su nam pokazali kako to moramo činiti.

slika 1

Pouzdajmo se zato u sv. Elizabetu i sv. Franju te slijedimo njihov životni moto. Budimo ponizni, ljubimo sve oko sebe i poslušni dragom Bogu da možemo baštiniti kraljevstvo nebesko.

MIR I DOBRO
s. Ivanka