Primili smo pečat Dara Duha Svetoga

DUHSVETI[1]U subotu 9. svibnja 2015. na misnom slavlju u 11 sati pedesetpetero naših mladih župljana krizmanika primilo je pečat Dara Duha Svetoga po rukama djelitelja mons. Josipa Mrzljaka, varaždinskog biskupa, a u koncelebraciji svećenika čakovečkog dekanata.
U pozdravnom govoru Ocu biskupu roditelji su, između ostalog, izrekli: “Danas su Duhovi naše djece. Vjerujemo da će po Vašim rukama, molitvom i pomazanjem uljem svete Krizme, Bog Otac po Isusu Kristu izliti na njih svoga Duha Svetoga s njegovih sedam darova. Raduje nas što će se naša djeca danas ubrojiti među zrele kršćane koji će dobro razlikovati istinu od laži, dobre od loših učitelja. To se zove kršćanska zrelost.“
U prigodnoj propovijedi Biskup Josip je okupljenim potvrđenicima pojasnio što je kršćanska zrelost, kako se ona životom svjedoči u „zgodno i nezgodno vrijeme“ te im posvjestio koji su to sve njihovi osobni i napori njihovih odgajatelja u obitelji, školi i Crkvi doveli do ovog trenutka – čina primanja pečata sedam darova Duha Svetoga. Njihov rast u vjeri, spoznaji i slobodi doveo ih je do ovog trenutka.

Svečanom i radosnom slavlju pridonijeli su sami krizmanici svojim pjevanjem prigodnih pjesama posvećenih Duhu Svetom i ostalih liturgijskih pjesama predvođeni supružnicima i djecom obitelji Cindrić. Nakon središnjeg svečanog čina podjele pečata darova Duha Svetoga, roditelji krizmanika izrekli su molitvu vjernika, a sami su krizmanici, uz čitanje krizmanih kumova, prinijeli darove i simbole Svete potvrde k oltaru – krizmaničku haljinu, znak tau, uspomenu na Sv. Potvrdu, hostije, vino i vodu.
Slavlje je završilo uzajamnim zahvalama svih sudionika slavlja. Između ostalog, krizmanici su se obratili biskupu riječima: „Oni koji odgajaju uvijek se zanimaju kakvi su po okončanju odgoja njihovi učenici. Isto tako Vas će, Oče biskupe, zanimati kakvi će kršćani biti ovi krizmanici. Sjetite nas se u svojim molitvama: neka nas ovaj dar Duha Svetoga razvija i neka rastemo u znanju. A mi obećavamo da će naša zajednica moliti za Vas – da se ne umorite darove Duha svetoga dijeliti i svojim pohodima poticati krizmanike i nas vjernike na bliskost Bogu i ljudima.“

„Pošalji Duha svojega, Gospodine, i obnovi lice zemlje!“

Vlatka Železnjak