Duh fra Bonifacija Ivana Pavletića na čakovečkom Jugu

WP_20150423_005 (Large)U crkvi svetog Antuna Padovanskog Čakovec – Jug u četvrtak, 23. travnja 2015. s početkom u 19.30 sati održana je tribina u Godini posvećenog života o životu fra Ivana Bonifacija Pavletića i zakladi koja nosi njegovo ime te pomaže siromašnim studentima. Gosti tribine bili su mons. dr. Vlado Košić, biskup sisački, i otac Marianno Passerini, a tribinu je moderirala Nataša Kralj. Susret je organizirao župnik fra Tomislav Božiček koji je na početku tribine pozdravio goste.

Biskup Košić je na početku tribine govorio o zakladi „fra Bonifacija Ivana Pavletića“ . Biskup je Sisačke biskupije od 2010. godine kada je osnovana zaklada „fra Bonifacije Ivan Pavletić“, a svrha joj je stipendiranje uspješnih studenata. Sredstva se prikupljaju od raznih tvrtki, vjernika i ostalih ljudi dobre volje te se prosljeđuju potrebitijima. Stipendisti se biraju po kriteriju uspješnosti i obiteljske potrebe.

Sisačka biskupija potpomaže Družbu Sinova Bezgrješnog Začeća u Hrvatskoj koji su došli 1. svibnja 2010. u Kutinu na području sisačke biskupije, a vodi je redovnik o. Marianno Passerini. Područje djelovanja ove družbe je obrazovno i socijalno. U tijeku je rad na dobivanju dopusnice za otvaranje fakulteta u Sisku i prikupljanje dokumenata za gradnju Doma za dnevnu njegu starijih osoba i s ciljem istraživanja Alzheimerove bolesti u Kutini. Redovnici Sinova Bezgrješne mnogo truda ulažu u širenju svetosti svoga subrata Ivana Bonifacija Pavletića koji je 1. prosinca 2014. proglašen Slugom Božjim.

O životu fra Bonifacija kroz prigodnu prezentaciju govorio je o. Marianno, a prevodila je s. Mirjam Kuštreba. Na tribini je također sudjelovao brat Krunoslav, član Družbe Sinovi Bezgrešne koji je drugi Hrvat u toj časnoj Družbi.

Ivan Pavletić rođen je 1864. u Zbjegovači nedaleko Kutine, s 11 godina ostao je bez oca i majke, a zahvaljujući potpori strica Vinka izučio je postolarski zanat. Posebno je volio razmatranje, tišinu i molitvu i žudio za posvećenim životom. Stoga je obećao Gospodinu da će živjeti čisto, njegujući isključivo ljubav prema Bogu. Vrlo mlad ostavio je svoj rodni grad i otputovao u Rim s vrlo čvrstom odlukom da se više neće vratiti u zemlju. S 23 godine dolazi u Vatikan i radi u bolnici. Položio je doživotne zavjete, a utemeljitelj Družbe Luigi Maria Monti dao mu je ime Bonifacije te je u Italiji proveo 10 godina redovničkog života. Osim u bolnici, radio je i u sirotištu gdje su se nalazila nezbrinuta djeca. U 30. godini otkrivena mu je tuberkuloza pluća, od čega je umro u 33. godini poput Krista. Stoga Družba Sinove Bezgrješne u Hrvatskoj mnogo truda ulaže u širenje svetosti svoga subrata Ivana Bonifacija Pavletića.

Na kraju tribine mogla se nabaviti knjiga Hrvatski hodočasnik o bratu Bonifaciju, te su se podijelili prigodni materijali o životu i svetosti sluge Božjeg fra Bonifacija svima koji su sudjelovali na tribini. Pavao Jurinec, tajnik ŽPV župe sv. Antuna Pad. tom prigodom udijelio je dragim gostima prigodne darove.

Nataša Kralj