Bili smo na Trsatu…

MB TrsatskaU organizaciji župe Svetog Antuna Padovanskog Čakovec četrnaest obitelji, nekoliko bračnih parova i župljana iz te i okolnih župa zajedno su sudjelovali u 2. Nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu. Lijepo vrijeme, vesela i dobra djeca, ugodno putovanje, zajednička molitva, pjesma, razgovor o obiteljskim temama te nadasve lijepa prigoda – sve je najavljivalo lijepi dan u zajedništvu s mnoštvom obitelji i vjernika na Trsatu – hrvatskom Nazaretu, što se i ostvarilo.

Uvodni dio Susreta bio je osobito dojmljiv za sve sudionike zbog svjedočanstava obitelji iz različitih biskupija. U bračnom i obiteljskom životu ne nedostaju križevi i poteškoće, no oni se lakše nose kada ih se prihvaća i nosi s vjerom u Božju pomoć te dobivaju smisao u Uskrslom Kristu. Svaka bol može biti preobražena u radost i pobjedu ako se prepustimo vodstvu Duha Svetoga.

U propovijedi upućenoj obiteljima mons. Valter Župan, krčki biskup u miru, naglasio je: „Bog želi da vaša ljubav bude upravo iste naravi kao što je njegova prema nama. Ljubav sposobna razumjeti, velikodušna, koja postaje sve dublja, sve zrelija. Tako ona postaje poziv svima koji vas vide da i njihova obitelj bude takva (…)Neka nas Nazaret, gdje je živjela obitelj Isusa, Marije i Josipa: podsjeti što je obitelj, zajedništvo obiteljske ljubavi, sveta ljepota obitelji, neka nam pokaže kako je sladak odgoj u obitelji, koji ne može ništa drugo zamijeniti, neka nas nauči koja je prirodna uloga obitelji u društvenom poretku.“

U pripremnim katehezama uoči Susreta, između ostaloga, promišljali smo o životu prema riječima blažene MajkeTereze. U nekoliko svojih narednih susreta, petnaestak djece je uprizorilo glazbeno-scenski recital o Majci Terezi što su nam pokazali nakon misnog slavlja na Trsatu. Bila nam je radost pokazati uradak naše djece biskupu naše Biskupije, mons. Josipu Mrzljaku kojem smo time zahvalili za njegovu materijalnu podršku za naš odlazak na Susret obitelji.

Dodatna radost djeci bila je kratka prigoda za susret i fotografiranje s predsjednicom Republike gospođom Grabar-Kitarović – njen dolazak na Susret obitelji na Trsatu nam je dodatno potvrdio da smo sudjelovali na nečem važnom za sve nas i našu domovinu, izraženo u geslu Susreta: „Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske“.

„Majko Božja Trsatska – moli za nas i naše obitelji!“

Vlatka Železnjak