Tribina sa Marijanom Petir na čakovečkom Jugu

marijana_petir_HSS_07-580x386[1]U vjeronaučnoj dvorani Župe svetog Antuna Padovanskog Čakovec  – Jug 28. svibnja 2015. održana je tribina i susret s hrvatskom zastupnicom u Europskom parlamentu, gospođom Marijanom Petir. Vjernici i građani zainteresirani za temu “Kršćanin u politici“ s pažnjom i zanimanjem su pratili izlaganje gospođe Petir o njenom radu i zalaganju koje je vođeno viđenjem politike kao instrumentom za ostvarivanje općeg dobra u skladu s općeljudskim vrijednostima – što su i glavne značajke demokršćanske politike u njezinom izvornom i pozitivnom značenju. Kršćanin u politici okreće se prema vlastitoj savjesti formiranoj na evanđeoskim načelima. No – za primjer – „okrenuti drugi obraz“ ne znači da kršćanin treba dozvoljavati da drugi gaze njegovo dostojanstvo, već da treba ustrajati u dosljednosti usprkos pritiscima i omalovažavanjima. Na pitanje kako se nositi sa suvremenom kršćanofobijom, gđa Petir odgovara kako je najveći problem što katolici često šute i ne reagiraju na taj problem za razliku od drugih skupina u društvu koje imaju razrađene i koordinirane  strategije te se bore svim sredstvima na svim razinama za svoje interese. Naglasila je potrebu za tješnjom i koordiniranijom suradnjom hijerarhijskog i laičkog dijela Crkve jer smatra da Crkva sa svojim socijalnim naukom  treba aktivno sudjelovati u životu naroda. S obzirom na čestu situaciju da vjernici ulaze u politiku potpuno nespremni, kao „ovce među vukove“, uloga Crkve je potrebna i u vidu obrazovanja vjernika za sudjelovanje u politici. Potrebno je ohrabriti vjernike da se uključe u politiku ako imaju poziv za to te ih uputiti da ne zaziru od dijaloga i suradnje s drugima uz istovremeno postavljanje kriterija oko pitanja oko kojih  je moguć dogovor, kao i onih o kojima je odluku potrebno donijeti isključivo na temelju savjesti.

 

Progovorila je i o situaciji prije 7 godina kada je jedina, kao zastupnica u Hrvatskom saboru, glasala protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije znajući za negativne efekte i posljedice tog zakona, a koje se nisu predstavljale takvima u javnosti, te je stvarnost takva da se navedeni Zakon jedino u Hrvatskoj primjenjuje i na privatni sektor što gospodarstvenicima i obrtnicima može donijeti neželjene pravne probleme pri slobodi odlučivanja o zapošljavanju radnika. Primjer je to u politici kada oni, koji izglasavaju zakone, često manje znaju o sadržaju i efektima zakonskih propisa od onih koji na njih vrše pritisak. Prisjetila se svog nedavnog posjeta EXPO-u u Milanu koji je ove godine posvećen hrani i s publikom podijelila dojmljivu prezentaciju paviljona države Vatikan koja je s jedne strane zida predstavila svjetske probleme (od siromaštva i prirodnih nepogoda do brojnih protjeranih i izbjeglih iz svojih domova…), a s druge  strane zida moguća rješenja za te probleme. Između problema i rješenja bio je postavljen stol na kojem su se izmjenjivale virtualne slike iz svakodnevnog života skladne obitelji. Obitelj i zajedništvo – temelji su za očuvanje i napredak čovječanstva i naroda. U tom smislu – naglasila je Marijana Petir – hrvatska obitelj treba zadržati stol kao mjesto okupljanja i kao simbol svog zajedništva. Oko stola se obitelj susreće i dijeli međusobno ono što ima – materijalno i duhovno. Taj stol ne smije se izgubiti, to je mjesto kamo se uvijek treba vraćati i to tako da se može svakom pogledati u oči!

U svom političkom i javnom djelovanju hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir zalaže se za očuvanje sela i potporu obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, održivi razvoj i zaštitu općeljudskih vrijednosti. Iznijela je nekoliko područja na kojima je uspješno ostvarila rezultate važne za Hrvatsku. Izborila se je za obeštećenje hrvatskih proizvođača jabuka i mandarina  koji su stradali zbog ruskog embarga, za uvođenje zdravog i besplatnog obroka mlijeka, voća i povrća s domaćih njiva za svako dijete u hrvatskim školama, za regiju Alpe-Adria slobodnu od GMO-a i dr. Kao zastupnica EU parlamenta zalaže se za uvođenje zagarantirane minimalne mirovine koja ne smije biti ispod praga siromaštva (u Hrvatskoj je minimalna mirovina daleko ispod toga), za potporu ženama koje žive na selu te potporu onim ženama koje su se posvetile obitelji, a njihov rad je često nevidljiv. Petir se zalaže i za izmjenu spornog srbijanskog zakona na temelju kojeg je uhićen i suđen Veljko Marić i koji predstavlja prijetnju za više od 300 hrvatskih branitelja.

Sa sudionicima tribine gđa Marijana Petir podijelila je i svoju unutarnju motivaciju koja joj omogućuje da bude predana i „na visini zadatka“ svog posla u politici. Rekla je da ona baš, kao i svaki kršćanin, radi za najboljeg poslodavca koji je pravedan i zna da će joj na kraju isplatiti pravednu plaću. Raditi u „Isusovoj tvrtki“znači svoj posao obavljati iz ljubavi i raditi kao da radiš za Boga. Kao vjernici trebamo tražiti Božju blizinu i pomoć u trenutcima dvojbi i poteškoća i tako osnaženi i sa sviješću da smo ljubljeni, unatoč svim ljudskim nesavršenostima, hrabro ići dalje.

Na kraju je ohrabrila vjernike da se angažiraju u politici – služenju za opće dobro – te na pitanje iz publike kako u politici dobiti podršku i privući istomišljenike, odgovorila je da svatko od nas treba svojim primjerom, svjedočenjem i vlastitim radom biti poticaj i motivacija drugim ljudima da nas požele slijediti i raditi zajedno s nama za opće dobro i napredak hrvatskog naroda.

Vlatka Železnjak